Karhut ovat upea esimerkki luonnon voimasta. Jokainen, joka astuu heidän alueelleen, kunnioittaa heitä ja pelkää heitä samanaikaisesti. Nykyään karhuja voi tavata metsissä ja tundrassa kaikkialla maailmassa. Useimmat karhut joko pakenevat tai hyökkäsivät, jos ne pakotetaan joutumaan kosketuksiin ihmisten kanssa.
Ne ovat yleisimpiä Aasiassa, Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Karhulajeja on saattanut olla paljon enemmän, mutta tällä hetkellä niitä on vain kahdeksan. Kuusi näistä kahdeksasta lajista on joko vaarantuneita tai uhanalaisia.
Löydät kaikki tarvitsemasi karhuihin liittyvät tiedot tästä artikkelista. Artikkeli sisältää tiedot niiden lajeista, luokittelujärjestelmistä ja suojelualoitteista. Joskus lajin ihailu etäältä ei riitä. Mieti, miten voit auttaa suojelemaan kaikkia sukupuuton partaalla olevia karhulajeja.
8 karhulajia ja niiden erot
Yhteisten ominaisuuksiensa vuoksi karhulajit voidaan edelleen luokitella saman perheen jäseniksi. Jokainen laji ja ryhmä eroavat kuitenkin suuresti toisistaan ja erottavat ne toisistaan.
Esimerkiksi karhun paino voi vaihdella iän ja lajin mukaan välillä 60 - 1,600 kg. Karhu voi kasvaa seisoessaan 27.2-725.7 metrin korkeuteen.
Kaikki karhulajit ovat kaikkiruokaisia, mikä tarkoittaa, että ne syövät sekä kasveja että lihaa. He metsästävät ja etsivät ruokaa, mutta tappavat vain sen, mitä tarvitsevat. Heidän ei tarvitse tappaa muita nisäkkäitä kovin usein, koska heidän kehonsa varastoi proteiinia ja rasvaa.
American Black Bear on erinomainen esimerkki tästä. Kun ne ovat lepotilassa, ne voivat olla noin 100 päivää kuluttamatta mitään ruokaa tai nesteitä, poistamatta jätettä tai jopa pissaamatta.
He voivat säilyttää energiansa selviytyäkseen puolet tästä ajasta kokematta suurta epämukavuutta, vaikka he eivät olisikaan lepotilassa. Karhut luottavat rasvakerrokseen, jota ne keräävät runsauden aikoina, kuten kesällä ja alkusyksystä.
Oletko kiinnostunut tietämään lisää kahdeksasta karhulajista, jotka ovat kestäneet läpi aikojen? Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja kustakin lajista ja muutamista niiden alalajeista.
1. Ruskea karhu (Ursus arctos)

Tämän karhutyypin alalajeja löytyy useista paikoista aidosti, vaikka Grizzly-karhun alalaji saattaa olla tunnetuin.
Alaska, Länsi-Kanada ja osa Washingtonista, Montanasta ja Wyomingista ovat niitä. Siinäkään ei vielä kaikki.
Lajeja voi tavata myös Aasian ja Euroopan syrjäisillä alueilla, vaikka suurin osa niistä elää Venäjällä.
Ruskeat karhut voivat olla väriltään lähes täysin mustia tai ruskeita, vaaleanruskeita tai jopa vaalean sävyisiä.
Tämä koko vaihtelee kuitenkin karhujen ympäristön ja niiden saatavilla olevan ravinnon määrän mukaan.
Suurimmat karhut, jotka tunnetaan nimellä "Big Browns", sijaitsevat Venäjän ja Alaskan rannikon välissä, ja ne ovat lähes yhtä suuria kuin serkkunsa jääkarhut.
Grizzly Bear, jota tavataan enimmäkseen Pohjois-Amerikan Kalliovuorilla ja Euroopan vuoristoalueilla, on tunnettu, mutta se on huomattavasti pienempi kuin muut ruskeakarhulajit.
On tärkeää muistaa, että useimmat karhut painavat nykyään paljon vähemmän kuin ennen, koska ne ovat opportunistisia ruokkijia. Itse asiassa yli 700 kg painavat karhut ovat tällä hetkellä melko harvinaisia.
Suuret ruskeat karhut ovat normi. On haastavaa yleistää niiden koosta, koska niillä on niin monia alalajeja. Ne voivat painaa välillä 176 - 1,213 79.8 puntaa (550.2 - XNUMX kg).
Ruskean karhun alalajeihin kuuluvat:
- Tiibetin sininen karhu (Ursus arctos pruinosus)
- Marsikaaninen ruskea karhu (Ursus arctos arctos)
- California Grizzly Bear (Ursus arctos californicus)
- Harmaakarhu (Ursus arctos horribilis)
- Alaskan Grizzly Bear (Ursus arctos alascensis)
- Kamtšatkan ruskea karhu (Ursus arctos beringianus)
- Itä-Siperian ruskea karhu (Ursus arctos collaris)
- Atlas-karhu (Ursus arctos Crowtheri)
- Dall Islandin ruskea karhu (Ursus arctos dalli)
- Alaskan niemimaan ruskea karhu (Ursus arctos gyas)
- Himalajan ruskea karhu (Ursus arctos isabellinus)
- Ussuri ruskea karhu (Ursus arctos lasiotus)
- Kodiak Bear (Ursus arctos middendorfii)
- Stickeen ruskea karhu (Ursus arctos stikeenensis)
- Syyrian ruskea karhu (Ursus arctos syriacus)
- ABC saarten karhu (Ursus arctos sitkensis)
Mitä tulee niiden suojeluun, suurin osa maailman ruskeakarhuista on luokiteltu vähiten huolestuneiksi. Salametsästystä esiintyy useammin joissakin lajeissa, erityisesti Aasiassa. Suurin osa ruskeakarhupopulaatioista sisältää vähintään 110,000 XNUMX jäsentä.
2. Aasian mustakarhu (ursus thibetanus)

Aasian mustakarhu, joka tunnetaan myös nimellä Himalajan mustakarhu ja kuukarhu, on pitkä turkki ja puolikuun muotoinen valkoinen laikku, joka erottaa sen muista karhulajeista ja antaa sille nimen.
Suuret korvat ja pitkä turkki hartioiden ja kurkun ympärillä ovat muita erottavia ominaisuuksia.
Elinympäristöalueita ovat Afganistan, Bangladesh, Bhutan, Kambodža, Kiina, Intia, Iranin islamilainen tasavalta, Japani, Korean demokraattinen kansantasavalta, Laon demokraattinen kansantasavalta, Malesia, Mongolia, Myanmar, Nepal, Pakistan, Venäjän federaatio, Taiwan , ja Vietnam.
Aasian karhut ovat lihansyöjämpiä kuin amerikkalaiset serkut, koska ne elävät pienten eläinten, nilviäisten, kalojen, lintujen ja ruhojen ruokavaliolla. Todellisuudessa liha muodostaa hyvin pienen osan tämän lajin ruokavaliosta. He syövät enimmäkseen ruohoa, marjoja, hedelmiä, siemeniä, hunajaa ja hyönteisiä.
Sillä välin pähkinöiden syöminen syksyllä auttaa näitä karhuja lihomaan ennen talvea, jolloin ne lähtevät talvehtimaan pohjoisilla alueilla. Karhut eivät nuku talviunta alueilla, joilla on lämpimämpi sää.
Verrattuna amerikkalaisiin grizzlykarhuihin, nämä karhut ovat huomattavasti pienempiä. Ne painavat välillä 143-331 puntaa (64.9-150.1 kg).
Asian Black Bear alalaji sisältää:
- Formosan musta karhu (Ursus thibetanus formosanus)
- Japanilainen musta karhu (Ursus thibetanus japonicus)
- indokiinalainen musta karhu (Ursus thibetanus mupinensis)
- Balochistan Black Bear (Ursus thibetanus gedrosianus)
- Himalajan musta karhu (Ursus thibetanus laniger)
- Ussuri musta karhu (Ursus thibetanus ussuricus)
- Tiibetin musta karhu (Ursus thibetanus thibetanus)
Suurin osa seitsemästä Aasian Black Bear -alalajista on uhanalaisia lajeja. Tämä osoittaa, että kussakin populaatiossa ei ole enempää kuin 50,000 XNUMX karhua.
3. Laiskiainen (Melursus ursinus)

Laiskiaisia on kaksi alalajia: intialainen laiskiainen ja Sri Lankan laiskiainen.
Urokset painavat yleensä 80-140 kg, kun taas naaraat keskimäärin 55-95 kg. Karhut ovat pituudeltaan 140-190 cm.
Laiskukarhujen rinnassa on U- tai Y-muotoinen valkoinen merkki. Heillä oli myös suuret huulet, pitkät kielet, vaaleat nenät ja pitkät, takkuiset mustat hiukset.
Niiden hyvin kehittyneet koukkumaiset kynnet, jotka auttavat karhuja kaivamaan termiittejä, ovat yksi erottava ominaisuus. Kun ne ahmivat hyönteisiä, nämä karhut ovat usein kuultavissa kaukaa.
Heidän elinympäristönsä sisältää alueita Bangladeshissa, Bhutanissa, Nepalissa, Sri Lankassa ja Intiassa. Laiskiaisten ja muiden laiskiaisten elinympäristöt ovat yhteisiä. Tyypillinen miesten kantama on 13 neliökilometriä.
Laiskiajokarhuilla ei ole koskaan pulaa kausittaisesta ruoasta. Muurahaiset ja termiitit, joita esiintyy ympäri vuoden, ovat heidän ensisijaisia ravintolähteitään. Laiskiaiset sen sijaan ovat huomattavasti pienempiä kuin useimmat muut karhulajit.
4. Jättipandakarhu (Ailuropoda melanoleuca)

Yksi parhaista esimerkeistä siitä, kuinka laji voidaan pelastaa ja palauttaa sukupuuttoon ihmisen väliintulon avulla, voi olla jättiläispanda. Giant Panda on todellakin jättiläinen, sen tyypillinen korkeus on 5 jalkaa ja häntä, joka yksin on 6 tuumaa pitkä. Urokset painavat tyypillisesti noin 113 kg, kun taas naaraat vain hieman vähemmän, 100 kg.
Elinympäristöjen tilan heikkeneminen, kuten metsäkato, on yksi keskeisistä jättiläispandakannan vähenemiseen vaikuttavista tekijöistä. Laji esiintyy tällä hetkellä yksinomaan kuudessa vuoristossa Kiinassa.
Aiemmin jättiläispandan uskottiin liittyvän pesukarhuihin, mutta DNA-tutkimus kumosi tämän käsityksen. Pesukarhuilla, punaisilla pandoilla ja jopa jättiläispandoilla ei ole yhteyttä toisiinsa.
Bambu on pandojen suosikkiruoka. Pandan on nautittava valtavia määriä tätä ravitsemuksellisesti puutteellista ruokavaliota (20 kg päivässä) selviytyäkseen.
Pandoilla on ylimääräinen sormi kummassakin kädessä, mikä auttaa heitä syömään bambua. Tämä auttaa bambun repeytymisessä, ja niiden suolistossa oleva erittäin paksu lima estää bambun sirpaleiden pääsyn mahaan.
Vastasyntynyt panda on vaaleanpunainen, karvaton ja sokea. Ne ovat noin 1/900 emopandan koosta.
Yksi niistä karhulajeista, jotka eivät nuku talviunta, on panda, joka kulkee mieluummin matalammille korkeuksille talvella ja korkeammille korkeuksille kesällä.
5. Silmälasikarhu (Tremarctos ornatus)

Vain Etelä-Amerikan Andien vuoristossa asuu silmälasikarhu tai Andien karhu.
Etelä-Amerikan hallitus on päättänyt, että floridansilmäkarhujen ainoiden elossa olevien sukulaisten tappaminen on laitonta, koska ne ovat uhanalainen laji.
Andien karhut, jotka on nimetty "haavoittuviksi", ovat viimeiset lyhytnaamaiset karhulajit, jotka elivät keski-pleistoseenista myöhäiseen pleistoseeniin.
Ne ovat ainoa elossa oleva Tremarctinae-alaheimon jäsen ja ovat kotoisin Etelä-Amerikasta.
Vaikka kaikkiruokaiset, kuten kaikki muut karhulajit, vain 5 % silmälasikarhujen ruokavaliosta koostuu lihasta. Silmälasikarhua pidetään tästä huolimatta Etelä-Amerikan suurimpana lihansyöjänä.
Silmäkarhulla, joka tunnetaan keskikokoisena karhulajina, ei aina ole sen nimen antavia silmälasimerkintöjä. Kuitenkin jokaisen tämän lajin karhun kasvoissa ja rinnan yläosassa on nämä erottuva beige-merkit.
Näillä karhuilla on usein musta turkki, mutta ne voivat olla myös mustaa, punertavan pohjasävyä tai joissain tapauksissa jopa tummanruskeita. Jokaisella karhulla on omat kuviot ja merkit, joiden avulla on helppo erottaa karhu toisesta.
Keskimääräinen uroskarhu painaa 100–150 kiloa, kun taas naaraat painavat tyypillisesti 35–82 kiloa. Koska nämä karhut ovat vain 120–200 cm pitkiä, niiden korkeus osoittaa entisestään niiden pientä kasvua.
Andien karhujen kasvot ovat pyöreämmät, ja niiden nenät ovat lyhyet ja leveät. Tämä viittaa siihen, että lajilla oli paljon lihansyöjämpää ruokavaliota kuin tämän päivän Andien karhulla, joka syö pääasiassa kasveja.
6. Aurinkokarhut (Ursus malayanus)

Klassinen aurinkokarhu on pienikokoinen ja, totta puhuen, viehättävä pieni eläin. Näiden karhujen katsotaan kuuluvan pienimpiin olemassa oleviin karhulajeihin.
Ne saavuttavat vain 120-150 cm pituuden ja painoalueen 27-65 kg. Siitä huolimatta miehet painavat yleensä enemmän kuin naiset.
Aurinkokarhut tai Ursus malayanus, kuten ne myös tunnetaan, ovat pieniä eläimiä, joiden turkki hylkii vettä. Tyypillisesti heidän turkkinsa on joko musta tai tummanruskea.
Se, että aurinkokarhuilla on kirkas kultainen puolikuu rinnassa, tekee niistä niin erikoisia. Tämän lajin nimi tulee tästä erityisestä ominaisuudesta.
Aurinkokarhut ovat ainoita karhuja, joilla on pitkät sirpin muotoiset kynnet ja pisimmät kulmahampaat kokoonsa nähden. Se tosiasia, että nämä karhut eivät tyypillisesti ole lihansyöjiä, on kuitenkin hämmästyttävää.
Vaikka heidän valtavat kulmahampaat on tehty repeytymään lihan läpi, niitä käytetään useammin taistelemaan petoeläimiä vastaan tai puremaan puita hyönteisten saavuttamiseksi.
Näiden ensisijaisesti hyönteisiä syövien karhujen joustava kuono ja pitkä kieli sopivat erinomaisesti tehtävään.
Näiden muutosten ansiosta termiittipesien poistaminen on karhuille erittäin helppoa.
Kaakkois-Aasiassa asuu aurinkokarhuja, mukaan lukien Brunei Darussalam, Kambodža, Kiina, Intia, Indonesia, Lao PDR ja Thaimaa.
Aurinkokarhulla on kaksi alalajia. Indonesian saarten välisen valtameren asukkaiden eristyneisyyden vuoksi ne kehittyivät yksilöllisesti. Näihin alalajeihin kuuluvat:
- Bornean aurinkokarhu (Helarctos malayanus euryspilus)
- Malaijan aurinkokarhu (Helarctos malayanus malayanus)
Nämä kaksi karhua ovat molemmat heikkoja. Niillä on 50 000 yksilöä tai vähemmän. Molempien populaatiot vähenevät nopeasti elinympäristöjen huonontumisen ja salametsästyksen seurauksena.
7. Jääkarhu (Ursus maritimus)

Yksi ympäristönsuojelijoiden ja luonnonsuojelijoiden suurimmista huolenaiheista on se, miten ilmastonmuutos ja elinympäristöjen häviäminen vahingoittavat lajia , joka on synonyymi napapiirille ja valkoiselle jääkarhulle.
Vaikka se on ruskean karhun alalaji, se on muuttunut ajan myötä sopimaan nykyiseen elämäntapaansa ja elinympäristöönsä. Hylkeet muodostavat suurimman osan jääkarhun ruokavaliosta.
Jääkarhu on yksi maailman suurimmista karhulajeista, jonka urokset painavat jopa 800 kg.
Jääkarhujen tyypillinen paino voi vaihdella, vaikka Ontarion alueella sijaitsevat karhut painavat usein 500 kg.
Alueelta koskaan löydetty suurin karhu saatiin kiinni elävänä ja painoi noin 654 kg.
Vaikka jotkut voivat painaa jopa 400 kg, aikuiset naaraskarhut ovat huomattavasti pienempiä, ja niiden keskipaino on tuskin 300 kg. Mutta jälkimmäinen on poikkeus, ei sääntö.
Jääkarhut ovat hyviä uimareita huolimatta siitä, että ne ovat syntyneet maalla, ja ne viettävät merkittävän osan elämästään uiden napapiirin jäisissä vesissä.
8. Pohjois-Amerikan musta karhu (Ursus americanus)

Ursus Americanus eli Pohjois-Amerikan mustakarhu on Pohjois-Amerikan mantereen yleisin karhulaji. Sen elinympäristö vaihtelee Alaskasta ja Kanadasta Floridaan.
Vaikka suurin osa Pohjois-Amerikan mustakarhuista on ruskeita ja mustia, jotkut ovat sini-musta-valkoisia.
Valkoiset karhut eivät kuitenkaan ole kovin yleisiä, etenkään Kanadan Brittiläisen Kolumbian alueen ulkopuolella.
Mustakarhu luokitellaan kasvinsyöjäksi, koska suurin osa sen ruokavaliosta koostuu kasveista, vaikka se syö satunnaisesti lihaa.
8-vuotiaana urospuoliset Pohjois-Amerikan karhut ovat täysikokoisia ja painoisia, mikä on tyypillisesti vähintään 280 kg. Naaraat kypsyvät kuitenkin eri ikäisinä riippuen siitä, missä niitä esiintyy.
Esimerkiksi boreaalisissa metsissä naaraat lisääntyvät ja synnyttävät pentuja ollessaan 5–7-vuotiaita. Ontarion maakunnassa mustakarhunaaras saavuttaa aikuisuuden kahdeksan vuoden iässä.
Mustakarhut elävät keskimäärin 25 vuotta, mutta joidenkin asiantuntijoiden mielestä tämä on mielivaltainen ikä.
Tämä johtuu vanhempien karhujen havainnoista, erityisesti luonnossa; Siitä huolimatta monet karhut antautuvat metsästykseen ja muuhun ihmisen toimintaan eivätkä elä täyttä potentiaaliaan.
Black Bearin alalajeihin kuuluvat:
- Kermode Bear (Ursus americanus kermodei)
- Olympic Black Bear (Ursus americanus altifrontalis)
- New Mexico Black Bear (Ursus americanus amblyceps)
- Kalifornian musta karhu (Ursus americanus californiensis)
- Itäinen musta karhu (Ursus americanus americanus)
- Kanelikarhu (Ursus americanus cinnamonum)
- Haida Gwaii musta karhu (Ursus americanus carlottae)
- Itä-Meksikolainen musta karhu (Ursus americanus eremicus)
- Jääkarhu (Ursus americanus emmonsii)
- Newfoundlandin musta karhu (Ursus americanus hamiltoni)
- Floridan musta karhu (Ursus americanus floridanus)
- Vancouver Island Black Bear (Ursus americanus vancouveri)
- Kenai musta karhu (Ursus americanus perniger)
- Louisiana Black Bear (Ursus americanus luteolus)
- Länsi-Meksikon musta karhu (Ursus americanus machetes)
- Dall Islandin musta karhu (Ursus americanus pugnax)
Kuinka monta karhulajia on olemassa?
Karhuja on kahdeksan erilaista: isot pandat, jääkarhut, laiskiaiset, silmälasikarhut (tunnetaan myös nimellä Andien karhut), aurinkokarhut ja aasialaiset mustakarhut, joita joskus kutsutaan kuukarhuiksi. Ruskeat karhut, joihin kuuluvat harmaakarhut, jättiläispandat ja pohjoisamerikkalaiset mustakarhut, ovat muita lajeja. Karhut voivat elää luonnossa keskimäärin 25 vuotta ja vankeudessa 50 vuotta.
8 karhulajia ja niiden erot – UKK
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”Hyökkäävätkö karhut ihmisten kimppuun?” answer-0=”Hyökkäyksiä ihmisiä vastaan on tapahtunut, vaikkakin harvoin, ja ne ovat johtaneet kuolemaan ja vakaviin vammoihin. Jokainen karhu ja jokainen kokemus on erilainen; mikään taktiikka ei aina ole tehokas ja takaa turvallisuutta. Suurin osa karhukohtaamisista ei johda kuolemaan.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”Voinko kesyttää minkä tahansa karhulajin?” answer-1=”Vastaus on ei, karhun voi kesyttää, itse asiassa kesytettyä karhua ei ole olemassa.” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]
Yhteenveto
Jotkut karhut ovat melko suosittuja, mutta kuten olemme nähneet, on myös muita karhulajeja, joita ei tutkita ja hoideta, ne voivat kuolla sukupuuttoon. Taistelkaamme siis karhumme ja sitä kautta ympäristömme pelastamiseksi.
